NÜFUSU
1960'lı yıllarda şehre göç başlamış ve kır nüfusu oran olarak azalmaya başlamıştır. 2000 nüfus sayımında ilk defa kır nüfusu, kent nüfusunun gerisinde kalmıştır. Bunda en önemli etkenler ekonomik kaygılar ve 90'lı yıllarda başlayan terör faaliyetleridir. Güvenlik kaygıları nedeniyle hem ildeki kırsal kesimlerden, hem de diğer illerden ilimize ve özellikle il merkezine (Artuklu ilçesine) göç hareketleri başlamıştır.
Köylerin tüzel kişiliği kaldırılmadan önce Şehir Nüfusu oranı %57, kırsal nüfus oranı %43 olarak gerçekleşmiştir. Nüfusu en yüksek 2. ilçe olan Artuklu ilçemiz genç bir nüfus yapısına sahiptir.
İlçede Araplar, Kürtler, Türkler, Hıristiyan Süryaniler ve Ermeniler yaşamaktadır. Zaman içinde Süryani ve Yezidi nüfusu göçler sebebiyle azalmıştır.
Nüfus Tarihçesi:
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Merkez Kuruluşu 1884 yılında “Nüfusu Umumiye Müdüriyeti” adıyla İçişleri Bakanlığına bağlı bir ana hizmet birimi olarak kurulmuştur.
Cumhuriyetin ilanından sonra 1930 yılında 1624 sayılı Dahiliye Vekaleti Merkez Teşkilatı ve Vazifeleri Hakkında Kanunla yeniden düzenlemeye tabi tutulan Genel Müdürlük, Nüfus İşleri Genel Müdürlüğü adını almıştır.
Böylece Taşra Nüfus İdareleri Nüfus ve Vatandaşlık işleri Genel Müdürlüğüne ve bu kanunla İçişleri Bakanlığına bağlı olarak görevlerini yürütmüştür.
01.09.1974 tarihinde 1587 Sayılı Kanunla Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ve Taşra Teşkilatı yeniden düzenlenmiştir.
29.04.2006 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren yeni 5490 Sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu ile elektronik ortamda ulusal adres veri tabanının oluşturulması, nüfus kayıtları ile adres bilgelerinin ilişkilendirilmesini sağlamak amaçlanmıştır.
Nüfus ve Vatandaşlık hizmetleri Merkezde İçişleri Bakanlığına bağlı 5 ana hizmet biriminin 2 nci sırasında yer alan Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce yürütülmektedir.
Taşrada ise bu Genel Müdürlüğe bağlı İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlükleri ve bağlı İlçe nüfus Müdürlüklerinden oluşmaktadır.
6360 Sayılı Kanuna göre Mardin Merkez İlçe sınırları içerisindeki köyler ile belediyelerden oluşan Artuklu ilçesi kurulması ile Mardin Merkez İlçesine olan bağlılığı 05.02.2014 tarihinde Artuklu İlçesine bağlanmıştır.
Yürütülen Görevler:
Kişinin doğumundan ölümüne kadar kamu düzeni açısından önem arz eden ve hukuki sonuç doğuran her türlü nüfus olayının kayıt edilmesine, muhafaza edilmesine ve bunlara ilişkin bilgilerin istatistiki amaçla toplanmasına, gerektiğinde tasnif edilerek değerlendirilmesine ilişkin işlemlerine tümüne birden “Nüfus Hizmeti” denir.
Devletle fert arasındaki temel ilişki “Vatandaşlık Bağı” kurulması ile gerçekleşmektedir Kamu yönetimi kişinin toplum içerisinde bireysel olarak tanımlanmasına esas olan kimlik, aile bağları ve vatandaşlık durumuna ilişkin verileri bilmek zorundadır. Bütün bu bilgileri sağlayan resmi kayıtların oluşturulması, kurulması güncelik ve sürekliliklerinin sağlanarak kamu düzenin esas kılınması Nüfus ve Vatandaşlık hizmetlerinin kapsamını çizmektedir.
İlçe Nüfus Müdürlüğünün Görevleri:
Görev bölgesi içinde Nüfus hizmetlerinin mevzuata uygun, düzgün bir biçimde yürütülmesini ve nüfus kütüklerinin eksiksiz, düzenli ve sürekli bir şekilde tutulmasını sağlamak ve bu amaçla gereken tedbirleri almak ve uygulamaktır.
Nüfus Hizmetleri uzun bir süredir yürütülen “MERNİS PROJESİ” çalışmaları sonucu 2002 yılı sonu itibariyle On-Line çalışma sistemine geçmiştir.
Nüfus Olayları:
Doğum
Evlenme
Boşanma
Diğer Olaylar
Kayıt Düzeltme
Ölüm Olayları olmak üzere 6 çeşit görevi bulunmaktadır. Bunların yanında vatandaşlık, evlenme ve adres kayıt işlemleri gibi görevleri de bulunmaktadır.